Kun aurinkopaneelit asennetaan omalle katolle tai pihalle, tavoitteena on yleensä saada aikaan itsenäisempää ja ympäristöystävällisempää energiankulutusta. Aurinkopaneelien omistajat tuottavat omaa sähköä ja voivat jopa myydä ylijäämäsähköä takaisin verkkoon.
Kaikkien onneksi sähkön hinnat ovat laskeneet rajusti energiakriisin jäljiltä. Hinnat edelleen heilahtelevat, ja tulevaisuuden pörssisähkön ennusteet ovat kalliimpia kuin tällä hetkellä, mutta käytännössä kriisitilanteen ei pitäisi toistua ainakaan lähitulevaisuudessa.
Mutta mitä tapahtuu, kun sähkön hinta menee miinukselle?
Vaikka tämä voi aluksi tuntua huolestuttavalta, aurinkopaneelien omistajille negatiiviset sähkön hinnat eivät välttämättä ole katastrofi.
1. Oma kulutus on etusijalla:
Tämänhetkinen pörssihinta painottaa entistä enemmän oikein mitoitetun järjestelmän merkitystä. Aurinkopaneelien omistajilla on etu, että heidän tuottamansa sähkö on ensisijaisesti tarkoitettu heidän oman kotinsa tai yrityksensä energiantarpeeseen. Negatiivisilla sähkön hinnoilla ei välttämättä ole suurta vaikutusta heidän arkeensa, koska he voivat edelleen käyttää itse tuottamaansa sähköä normaalisti. Liian suuri järjestelmä voi kuitenkin koitua ongelmaksi, sillä mikäli aurinkoenergian tuotanto on huomattavasti omaa kulutusta suurempi, sähköä myös joutuu silloin myymään negatiivisilla hinnoilla sähköyhtiölle.
2. Sähkön varastointi ja sähköautot:
Yksi tapa hyötyä aurinkosähköstä negatiivisten hintojen aikana on investoida sähkövarastointijärjestelmiin, kuten akkuihin. Akut mahdollistavat ylimääräisen sähkön varastoinnin aurinkoisina päivinä, jolloin aurinkopaneelit tuottavat enemmän energiaa kuin taloudessa tarvitaan. Tämä ylimääräinen energia voidaan sitten käyttää silloin, kun aurinkoisia päiviä ei ole ja sähkön hinnat ovat positiivisia. Akuston liittäminen aurinkoenergiaan tarkoittaa myös, että mikäli niin haluaa, voi aurinkopaneelijärjestelmän mitoittaa hieman suuremmaksi. Tulevaisuutta ajatellen sekin on hyvä muistaa, että aurinkovoimala ja sähköauto ovat parhaita ystäviä. Aurinkovoimalan yleinen kannattavuus on merkittävästi parempi sähköautoilijoille, sillä jopa kaiken tuotetun aurinkoenergian voi päästä hyödyntämään omassa kodissaan. Korkea omavaraisuusaste on lyhyen takaisinmaksuajan paras resepti, sillä suurimmat säästöt tulevat siirtomaksujen ja sähköveron välttämisestä aurinkoenergian avulla.
3. Negatiivisten hintojen liioittelu:
Usein mediassa käsitellessään negatiivisia pörssisähkön hintoja unohdetaan mainita, että näihin negatiivisiin hintoihin ei lasketa mukaan sähkön siirtomaksuja eikä veroja. Todellisuudessa siis sähkö ei ikinä ole ilmaista. Todellinen sähkön hinta siirtomaksuineen ja sähköveroineen on aina positiivinen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että negatiiviset sähkön hinnat eivät välttämättä ole aurinkopaneelien omistajille yhtä suuri ongelma kuin voisi kuvitella. Tärkeintä on panostaa sähkövarastointiin ja optimoida oman sähkönkulutuksen ajoittamista hyödyntämällä aurinkopaneelien tuottamaa energiaa viisaasti. Lisäksi on tärkeää tiedostaa, että sähkön hintoihin vaikuttavat moninaiset tekijät, ja hintojen laskeminen pelkästään negatiivisten pörssisähkön lukujen perusteella voi olla harhaanjohtavaa.